Zapomenuté poklady znovu ožívají díky regionálnímu sběrateli Tomáši Leichtovi

2. květen 2024

Krušnohorské dřevěné hračky bývaly fenoménem. Do dnešních dnů se jich ale příliš nedochovalo. Chtěl by to změnit Tomáš Leicht z Lokte. Snaží se vytvořit kolekci nejstarších hraček z Krušných hor pro nově vznikající muzeum v Královském Poříčí. Zabývá se ale také užitným umění a sbírá vše, co souvisí s regionem.

„Sběratelství máme v rodině poměrně dlouho. Dovedl mě k tomu nevlastní děda, který sbíral bankovky. Začínal jsem sbírat bankovní platidla česká a postupně se to ve mně utvářelo až do dnešní doby. Pak jsem začal sbírat pohlednice regionů,“ vzpomíná na začátky Tomáš Leicht.

Pochází z Lokte, ale blízko má také ke Královskému Poříčí, kde by chtěl vybudovat muzeum. „Chtěli bychom vybudovat muzeum, ve kterém budeme zatím bydlet, než se opraví další objekt. Opravujeme krásný statek, jehož první zmínka je z 15. století, za podpory Karlovarského kraje a ministerstva kultury,“ prozradil sběratel.

A jaké nejkurióznější a nejoblíbenější předměty zahrnuje jeho sbírka? „Mám asi první minci, nebo žeton, kterou jsem si koupil za první ušetřené peníze v šesti letech, to je taková největší kuriozita. Jak člověk dozrává, má nové informace a zkušenosti, tak má rád postupem času různé autory. Miluju autora Waltra Ditze, chodovského malíře, který žil dlouhá léta v Lokti, získal jsem teď od něj krásný obraz.“

Co všechno tvoří sbírku Tomáše Leichta, kde předměty můžete vidět a co chystá? I to uslyšíte v rozhovoru!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.