Toulky krajem s Jeanem de Carrem: Kombinace hudby, pověstí a historie Karlovarského kraje

25. duben 2024

V Karlových Varech se chystá série akcí s názvem Toulky krajem s Jeanem de Carrem, které slibují nezapomenutelné zážitky spojené s hudbou, romantikou a tajemstvím minulosti regionu. Za tímto projektem stojí autor a publicista Českého rozhlasu Karlovy Vary, Josef Šorfa, co by Jean de Carro provází posluchače a diváky skrze fascinující svět historických pověstí, balad a osobností.

Jeho písničky, které se pohybují na pomezí folku, popu, blues a neoklasiky, jsou doplněny vyprávěním veselých i napínavých pověstí z minulosti regionu. „Jsou to jednotlivé pořady, ve kterých vyprávím na zajímavých místech Karlovarského kraje úsměvné i napínavé pověsti z dávných časů a písňové balady okořeněné zvukem elektrické kytary a zpívám,“ představil Šorfa.

První zastávka: Kavárna Zámecká věž

Série Toulky krajem slibuje nejen posluchačům hudební zážitek, ale také záblesky minulosti, které oživují místa, na kterých se konají. Každá povídka je spojena s konkrétním místem, což dodává akci zvláštní atmosféru a autentičnost.

První zastávka Toulek krajem s Jeanem de Carrem se koná už tento víkend, 27. dubna, v kavárně Zámecké věže v Karlových Varech. „Povídky jsou jako slam poetry, jsou ve verších a jsou spojená s místem, kde hraju. Z Lokte o Půtovi, z Vildštejna, z Valče, vždycky vycházím z nějakého základu, ke kterému v závěru konec doprovodím ještě nějakým poučením, tak, jak to u pověstí bývá,“ dodal.

A kdo byl Jean de Carro?

A kdo vlastně byl tajemný Jean de Carro, který dává jméno této sérii akcí? Jean de Carro se narodil roku 1770 ve Švýcarsku a proslul jako lékař, který byl průkopníkem očkování kravskými neštovicemi. Jeho vakcína byla klíčovým krokem v boji proti smrtelným černým neštovicím nejen v Evropě, dokonce ji dostal až do Indie. Za tuto zásluhu byl císařem Františkem I. povýšen do rytířského stavu. Jeho pozdější léta prožil v Karlových Varech, kde je také pohřben v Mozartových sadech.

Toulky krajem s Jeanem de Carrem slibují unikátní spojení hudby, historie a romantiky, které nenechá chladným žádného milovníka kultury a tajemství minulosti. Kompletní program s jednotlivými zastávkami najdete tady.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.