Lebkuchendocken – tradiční egerlandští šneci z kynutého těsta

Vyzkoušejte na Velikonoce tradiční recept z egerlandské kuchyně. Takzvané lebkuchendocken jsou sice na přípravu poněkud náročnější, výsledek ale stojí za to. Pokud jste milovníci sladkého, přijdete si na své!

Ingredience
  • Těsto: 300 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 500 g mouky
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce cukru
  •  
  • Náplň: 100 g másla
  • 100 g ořechu
  • 50 g cukru
  • 50 g perníku
  • lžička skořice
  •  
  • Cukrový rozvar: 100 ml vody
  • 50 g cukru
  • 50 g medu
  •  
  • Krém: 400 g čerstvého smetanového sýra
  • 3 lžíce medu (případně více či méně
  • dle chuti)
  • pár kapek citrónového oleje nebo citrónová kůra
  • 200 ml smetany ke šlehání min. 33% (ideálně 40%)

V míse smícháme mouku s cukrem, uděláme důlek, vlejeme do něj vlažné mléko a rozdrolíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Přidáme olej a vypracujeme kompaktní nelepivé těsto. Necháme vykynout.

Po vykynutí vyválíme obdélník, který potřeme rozpuštěným máslem (máslo potíráme na 2x, abychom použili všech 100 g).

Ořechy nasekáme nahrubo, nastrouháme perník, přidáme cukr (ideální je třtinový), skořici a směsí posypeme máslem potřený obdelník. Zarolujeme a nakrájíme na zhruba 4 cm široké plátky.

Necháme vykynout cca 30-45 minut. Předehřejeme troubu na 180 stupňů, vložíme, teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme přibližně 20 minut.

Během toho, co se pečou, si v malém rendlíku svaříme 100 ml vody, 50 g cukru a nakonec přidáme med. Jakmile vyndáme lebkuchendocken z trouby, ještě horké je potřeme cukrovým rozvarem s medem tak, aby nasákly všechnu tekutinu.

Z čerstvého sýru, smetany a medu si vyšleháme krém. Je důležité šlehat pomalu a na nízké otáčky, aby byl krém pevný.

Ondřej Kurák, šéfkuchař restaurace Na Gruntu a lebkuchendocken

Ondřej Kurák

Šéfkuchař restaurace Na Gruntu. Své zkušenosti sbíral v pražské restauraci u Marka Fichtnera, a následně se vrátil zpět domů, aby s rodinou mohl rozvíjet vlastní podnik. Inspiraci k vaření hledá v kuchařce Eva Dittertové, Václava Malovického — Kuchyně starého Chebu.

Videorecept:

autor: nkr

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.