Bulgur se sýrem a zeleninou. Velmi zdravý a jednoduchý pokrm

Bulgur se získává z celých zrn tvrdé pšenice, jde tedy o obilný produkt. Je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálů. Jeho užití je téměř univerzální.

Ingredience
  • 2 dl bulguru
  • 4 dl zeleninového vývaru (lze připravit z kostky)
  • 50 g tvrdého nastrouhaného sýru
  • 2 plátky šunky
  • 300 g sezónní zeleniny (může být i mražená)
  • 1 malý pórek
  • svazek bylinek (petrželka, pažitka, tymián, bazalka, …)
  • 1 plná lžíce másla
  • sůl

Bulgur v několika vodách propereme, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme cca 10 minut. Potom do něj vmícháme část nasekaných bylinek, polovinu másla, zamícháme a pod pokličkou necháme vsáknout všechnu tekutinu, ale více už nevaříme. Mezitím si na zbývajícím másle podusíme najemno nakrájený pórek a nadrobno nakrájenou očištěnou zeleninu. Použijeme-li zeleninu mraženou, tak ji máme již připravenou. Podlijeme malým množstvím vývaru a dusíme do měkka, lépe však al dente. Tekutinu odpaříme, aby nebyla zelenina příliš mokrá, osolíme a můžeme servírovat. Do středu talíře dáme kopeček vařeného a ochuceného bulguru, kolem dokola ozdobíme podušenou zeleninou, vše posypeme nastrouhaným sýrem, zbylými bylinkami a najemno nakrájenou šunkou. Podáváme se saláty z čerstvé zeleniny.

Když vynecháme šunku, tak je tento pokrm vhodný i pro vegetariány.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.